Nijmeegs Stripfestijn De Klare Lijn

De Nijmeegse brug tussen de Nederlandse en Vlaamse Strip- en Beeldcultuur

Nijmegen is een festijn rijker!

De hele maand september staat Nijmegen in het teken van de Vlaamse en Nederlandse strip- en beeldcultuur met workshops, zaalgesprekken, exposities en filmvoorstellingen. Het volledige programma en achtergronden bij De Klare Lijn treft u hieronder aan en in de bijlagen.

De stripcultuur leeft! Maar niet overal in gelijke mate. Waar de Vlamingen, jong en oud, strips verslinden en het getekende beeld op verregaande wijze deel uitmaakt van beeldcultuur met een grote en een kleine C, blijft het medium van de strip in Nederland een stiefkind van de beeldcultuur.

Het initiatief voor Stripfestijn De Klare Lijn, genoemd naar de tekenstijl die beroemd werd gemaakt door Kuifje tekenaar Hergé, komt voort uit een gedeelde interesse en belangstelling voor de strip- en beeldcultuur van het Vlaams Cultureel Kwartier in Nijmegen en het Nijmeegs Filmpers- en Communicatiebureau Movie Machine van Constant Hoogenbosch. Zij vonden op hun beurt een gewillig oor bij de Openbare Bibliotheek Gelderland Zuid. Het resultaat is een gevarieerd programma voor jong en oud en voor iedereen die geïnteresseerd is in strip- en beeldcultuur.

Het programma in een notendop

Woensdag 5 september: feestelijke opening van Stripfestijn De Klare Lijn en de expositie Suske en Wiske en het Opgeheven Vingertje! van Jac. Splinter.
Aanvang: 12.00 uur
Locatie: Bibliotheek De Mariënburg

Expositie: Suske en Wiske en het Opgeheven Vingertje!
Vanaf 3 september exposeert kunstenaar Jac. Splinter zijn Suske en Wiske tentoonstelling in de hal van Bibliotheek De Mariënburg in Nijmegen.
Locatie: Bibliotheek De Mariënburg.

Woensdag 5 september – In gesprek met de Nederlandse en Vlaamse stripgiganten.
In gesprek met Suske en Wiske tekenaar en stripicoon Paul Geerts, stripjournalist Geert de Weyer, striptekenaar Hanco Kolk en stripuitgever Paul Reichenbach, tevens organisator van het jaarlijkse Kamper Stripspektakel.
Aanvang: 20.00 uur (zaal open om 19.30 uur) – Locatie: VCK – Arsenaalpoort 6 (tussen Mariken- en Moenenstraat), 2e etage – Entree: €10,-/€ 8,– leden bibliotheek (koffie en thee gratis)
Kaartverkoop via www.obgz.nl – Maximaal aantal kaarten: 80

Woensdag 12 september – filmvertoning De Smurfen
Ook striptekenaar Peyo van de Smurfen behoort tot onze zuiderburen. Voor de allerkleinsten vertonen we de speelfilm De Smurfen (103 minuten, vanaf 6 jaar, Nederlands gesproken).
Aanvang: 14.30 uur – Locatie: LUX Nijmegen – Entree: € 7,50 kinderen/volwassenen € 8,50 – kaartverkoop via kassa LUX of via www.lux-nijmegen.nl/

Woensdag 12 september avond: Leer zelf strips tekenen
Leer zelf strips tekenen van professioneel docent en striptekenaar Arie van Vliet. De workshop duurt 1 ½ uur – Aanvang: 20.00 (zaal open om 19.30) – Locatie: VCK – Arsenaalpoort 6 (tussen Mariken- en Moenenstraat), 2e etage
Entree: €10,-/€ 8,- leden bibliotheek (koffie en thee gratis – materialen en benodigdheden zijn bij de prijs inbegrepen) – Kaartverkoop via www.obgz.nl – Maximaal aantal kaarten: 30.

Zaterdag 15 september – filmvertoning Suske en Wiske: De Texas Rakkers met sneltekenaar en schminken.
Vertoning van de film Suske en Wiske: De Texas Rakkers (vanaf 6 jaar, Nederlands gesproken). Kinderen zich ook als cartoon kunnen laten vastleggen en/of hun gezicht laten beschilderen als hun favoriete stripheld.
Aanvang: 13.30 uur tot 16.00 uur – Aanvang film: 14.00 uur – Locatie: Bibliotheek De Mariënburg, Entree: € 2,- (inclusief schminken en tekenen)
Kaartverkoop via www.obgz.nl – Maximaal aantal kaarten: 50

Woensdag 26 september – Thomas Verbogt over Kuifje
Na de vertoning van Kuifje: Het geheim van de eenhoorn (2011) van Steven Spielberg gaat Constant Hoogenbosch in gesprek met schrijver Thomas Verbogt over Kuifje en Hergé.
Aanvang: 19.30 uur – Locatie: LUX – Nijmegen.
Entree: € 10,- kaartverkoop via kassa LUX of via www.lux-nijmegen.nl/

Meer programma informatie op www.deklarelijnnijmegen.nl

Nijmeegs Stripfestijn De Klare Lijn is een productie van
Movie Machine en Movie machine Projects & Events.

Geef een reactie